Welkom in de Bibliotheca Habetsiana! Deze website is gewijd aan de liefde voor boeken. Deze liefde geldt zowel de inhoud als de vorm van boeken. Ik ben lezer én bibliofiel. Hieronder een inkijkje in mijn persoonlijke schuilkelder.

De artikelen zijn ingedeeld in rubrieken. Onderaan deze pagina vindt u de belangrijkste trefwoorden (tag cloud), maar u kunt ook zoeken via het menu rechtsboven. Veel leesplezier!

Rubrieken

Klik op een van de categorieën hierboven om een specifiek soort berichten te lezen.

Recente artikelen

 • Kleine Bellettrie Serie – een bibliografie
  Kleinere juweeltjes van bescheidener omvang bracht Athenaeum-Polak & Van Gennep uit in de Kleine Bellettrie Serie – Een overzicht.
 • Le Figaro Artistique (1923-1924)
  Op 31 mei 1923 verscheen het eerste nummer van Le Figaro Artistique, een periodiek dat jaarlijks in een mooie, kloeke band werd ingebonden.
 • En waar laten we al die boeken?
  Elke verzamelaar loopt er wel eens tegen aan: de kasten zijn vol, en nu? Waar laten we toch al die boeken? Een paar trucjes van een ervaringsdeskundige.
 • Grote Bellettrie Serie – een bibliografie
  Grote Bellettrie Serie van Athenaeum-Polak & Van Gennep is een van de mooiste reeksen met literaire klassiekers. In deze aflevering een complete bibliografie en extra informatie.
 • Portugese literatuur – een doorsnede
  In het Nederlands bestaan inmiddels aardig wat goede vertalingen van Portugese en Braziliaanse literatuur. Bericht uit de Bibliotheca Habetsiana.
 • Hoe ik mijn verjaardag vierde (2020)
  Jarig zijn in tijden van Corona, of: hoe ik mijn verjaardag vierde. Met boeken natuurlijk, en een goed glas wijn. Een korte sfeerimpressie.
 • De eerste bibliotheek
  De eerste (openbare) bibliotheek waar ik rond 1980 als kind kwam was een etage in een klein grappig gebouwtje. Daar kon ik mijn grenzeloze nieuwsgierigheid botvieren.
 • Ter Braak – Politicus zonder partij
  Van een afstandelijke intellectueel ontwikkelde Ter Braak zich tot een betrokken polemist, kritische recensent en speelse essayist.
 • Anatomie van de bibliofilie
  Welke eigenschappen van een boek brengen een boekenliefhebber ertoe om een bepaald boek, of een specifieke uitgave daarvan, toe te voegen aan zijn/haar verzameling?
 • Over het fascisme in Italië – 1928
  In Italië was sinds 1922 het fascisme aan de macht. Dit boek uit 1928 laat zien dat ook toen al niet iedereen dat toejuichte.
 • Jan van Nijlen – Bericht aan de reizigers
  Jan van Nijlen was nog van het ouderwetsche romantische dichterschap. De meeste van zijn gedichten worden niet meer gelezen, behalve dat ene bekende…
 • Wat verloren ging – Joseph Roth
  Joseph Roth is een melancholisch stemmend schrijver, die het verlangen weet op te wekken naar wat verloren is gegaan, en dat was in zijn dagen heel wat.

Archief

Op deze pagina staan alle artikelen, gegroepeerd op rubriek. Of blader hieronder door de maanden om de artikelen uit een bepaald tijdvak te zien.

Meest gebruikte trefwoorden

A.A.M. Stols (2) Ambo-Klassiek (3) Amstel Klassiek (2) Baskerville Serie (5) bibliomanie (3) Biografie & autobiografie (4) Boekbanden (3) Boekhandel & Antiquariaat (3) Brieven (2) Charles Nypels (2) Conrad Busken Huet (2) Erasmus (2) erotiek (3) Gerrit Achterberg (3) Gerrit Kouwenaar (2) Geschiedenis (2) Gouden Reeks (4) Grote Bellettrie (5) H. Marsman (2) J.C. Bloem (2) Jan Engelman (2) Joost van den Vondel (2) Joseph Roth (2) Kadare (1) Karel Beunis (1) Kees Fens (2) Klassieken (6) Lezen (3) literatuurgeschiedenis (3) Louis Couperus (3) Menno ter Braak (2) Middeleeuwen (2) Multatuli (2) Ontdekkingsreizen (2) Ordenen van boeken (2) P.C. Hooft (6) postmodernisme (2) Reeksen (13) Russische Bibliotheek (4) Taalboeken (2) Théophile Gautier (1) Typografie (7) Umberto Eco (3) Verjaardag (3) Willem Bilderdijk (2)