“Nel mezzo di cammin di nostra vita, mi ritrovai… ” ~ Op het midden van mijn levenspad gekomen bevond ik mij in een donker woud, vol boeken. Of beter: op het midden van mijn levenspad gekomen bevond ik mij in een paradijs.

De ruimte is ca. 9,5 bij 4,5 meter en ligt bijna precies in noord-zuidrichting. Op de foto hierboven kijken we in noordelijke richting. Links op de foto de wand fictie, rechts de wand “studies”: literatuurwetenschap, geschiedenis, godsdienst, filosofie en Limburgensia. In het midden staat het tweede bureau.

We beginnen de rondleiding met een blik op een deel van de westwand, het meest zuidelijke stukje. Links de comfortabele fauteuil en een boekentafeltje met boeken “onder handen”. De wand zelf begint met een kast vol poëzie. De rest van de wand bestaat uit literatuur: Nederlands, vertaald en in andere talen.

Draaien we met de wijzers van de klok mee dan zien we, in het midden van deze westwand, meer kasten met “primaire” literatuur: de werken van dichters en schrijvers. Op de voorgrond bureau 2 en de chaise longue.

Nog iets meer naar rechts een salontafeltje met “showvitrine” als blad. Hierin liggen momenteel deeltjes uit de reeks Privé-Domein, die zo’n fraai vooraanzicht hebben.

De korte kant aan noordelijke zijde wordt bijna geheel bedekt door een gesloten kast met platen en cd’s. Draaien we verder met de klok mee, dan is onze blik gericht op de oostelijk gelegen wand, die ongeveer halverwege wordt onderbroken door de toegangsdeur tot de kamer.

Van links naar rechts hier zichtbaar: letterkunde (handboeken, studies en tekstedities) en geschiedenis:

Meer naar rechts, voorbij de deur, volgt nog een driedelige kast met kunstboeken en taalkunde (woordenboeken, studies, grammatica’s). Daar staat ook bureau 1.

Zittend aan bureau 1 kijken we in westelijke richting tegen achterkant van de 3 vitrinekasten aan, die voor een afgebakend, intiem hoekje zorgen. Op het bureau staan, bij wijze van extensie op de reguliere boekenplanken, enkele kistjes op hun kant. Erg handig om ook op de leestafel veel boeken (netjes gestapeld) om je heen te verzamelen.

Lopen we om het bureau heen, dan kunnen we de vitrinekasten van de voorkant bekijken:

Hierin staan met name wat items die niet zozeer financiële waarde als wel persoonlijke betekenis hebben. Of omdat ik het gewoon mooie boeken vind. (Ik heb überhaupt geen boeken die veel geld opleveren, maar wel des te meer bibliofiel genoegen.)