“Nel mezzo di cammin di nostra vita, mi ritrovai… ” ~ Op het midden van mijn levenspad gekomen bevond ik mij in een donker woud van boeken. Opnieuw: op het midden van mijn levenspad gekomen bevond ik mij in een paradijs.

Vrij naar Dante, als ik zo vrij mag zijn. Voor een grotere en duidelijker weergave (op computerscherm) kunt u op de foto’s klikken.

De lengterichting van de ruimte ligt (globaal) op de noord-zuidas. Hierboven kijken we in noordelijke richting. Links de wand fictie, rechts de wand literatuurwetenschap, geschiedenis, godsdienst, filosofie en Limburgensia. In het midden staat ‘bureau 2’.

We beginnen de rondleiding met een blik op een deel van de westwand, het meest zuidelijke stukje. Links de comfortabele fauteuil en een boekentafeltje met boeken “onder handen”. De wand zelf begint met een kast vol poëzie. De rest van de wand bestaat uit literatuur: Nederlands, vertaald en in andere talen.

Draaien we met de wijzers van de klok mee dan zien we, in het midden van deze westwand, meer kasten met “primaire” literatuur: de werken van dichters en schrijvers. Op de voorgrond bureau 2 en de chaise longue.

Nog iets meer naar rechts een salontafeltje met “showvitrine” als blad. Hierin liggen momenteel deeltjes uit de reeks Privé-Domein, die zo’n fraai vooraanzicht hebben.

De korte kant aan noordelijke zijde wordt bijna geheel bedekt door een gesloten kast waarin ik de rommel opberg die ik niet in het zicht wil hebben. Dus die slaan we over. Draaien we verder met de klok mee, dan belanden we aan de oostwand.

Deze lange muur wordt iets over de helft van de lengte onderbroken door de toegangsdeur tot de kamer. Van links naar rechts hier zichtbaar: letterkunde (handboeken, studies en tekstedities) en geschiedenis:

Lopen we in zuidelijke richting, voorbij de deur, dan volgt er nog een kast met kunstboeken en taalkunde (woordenboeken, studies, grammatica’s). Daar staat ook bureau 1.

Zittend aan bureau 1, kijkend in westelijke richting tegen achterkant van de 3 vitrinekasten aan, die voor een afgebakend, intiem hoekje zorgen. Op het bureau staan, bij wijze van “extensie” op de reguliere boekenplanken, enkele kistjes op hun kant. Erg handig om ook op de leestafel veel boeken (netjes gestapeld) om je heen te verzamelen.

Lopen we om het bureau heen, dan kunnen we de vitrinekasten van de voorkant bekijken:

Hierin staan met name wat items die niet zozeer financiële waarde als wel persoonlijke betekenis hebben. Of omdat ik het gewoon mooie boeken vind. (Ik heb überhaupt geen boeken die veel geld opleveren, maar wel des te meer bibliofiel genoegen.)

Daarmee zijn we aan het einde van de rondleiding gekomen. Ik hoop dat u ervan genoten hebt.