Een minder prestigieuze, maar desondanks toch wel fraaie, literaire reeks is Amstel Klassiek van uitgeverij L.J. Veen. De delen, veelal heruitgaven van oudere – soms niet meer heel bekende – Nederlandse werken en van bestaande vertalingen uit het fonds van Veen, verschenen in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw.

Ondanks dat ze zo leuk zijn vormgegeven – veelal door Karel van Laar – zijn ze tegenwoordig bij kringloopwinkels en boekenstalletjes vaak voor € 0,50 tot € 2,00 te vinden. Ook hier geldt weer dat ik ze alleen koop als ze nog netjes zijn. Sommige exemplaren die je tegenkomt zijn sterk vergeeld, het blijven wat goedkopere uitgaven.

Sommige delen zijn zelfs eigenlijk geen echte Amstel Klassiek delen, maar “verpakte” deeltjes uit een oudere reeks onder de naam AmstelPaperback. Als je bijvoorbeeld bovenstaande boeken van hun jasje ontdoet, dan is dat meteen te zien aan het onderliggende vaste omslag. Ook het binnenwerk van de betreffende boekjes duidt op AmstelPaperback.

Vergelijk dat maar eens met onderstaande, die daadwerkelijk (d.w.z. meteen uitgegeven als) Amstel Klassiek zijn. Die hebben een veel eenvormiger, kleurlozer kaft onder het losse omslag:

Daarnaast zijn er ook delen uit de reeks die geen losse omslag hebben, maar die als vaste kaft wel het typerende uiterlijk van de reeks hebben:

Je hebt ze dus in 3 smaken: paperback zonder losse omslag, paperback met omslag maar echt Amstel Klassiek, en de wat ik noem verpakte of verstopte AmstelPaperback in jasje Amstel Klassiek. In de lijst hieronder is aangegeven of het een Amstel Klassiek of een gecombineerde uitgave is.

Lijst van boeken aanwezig in de Bibliotheca Habetsiana
Coenen, Frans, Burgermensen. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 1e druk – paperback, 183p. – [Amstel Klassiek].
Coenen, Frans, Onpersoonlijke herinneringen. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1983. 1e druk – paperback, 128p. – [Amstel Klassiek / AmstelPaperback].
Couperus, Louis, Extase. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 13e druk – paperback, 126p. – [Amstel Klassiek]. – Titelpagina vermeldt abusievelijk MCMLXXV (1975) als jaar van uitgave. Omslag door Karel van Laar.
Couperus, Louis, Langs lijnen van geleidelijkheid. Veen, Amsterdam / Antwerpen, 1991. 11e druk – paperback, 246p. – [Amstel Klassiek]. – Tekst ontleend aan deel 16 van de Volledige Werken Louis Couperus. Omslag door Karel van Laar.
Couperus, Louis, Reis-impressies. L.J. Veen, Amsterdam / Antwerpen, 1992. 1e druk – paperback, 90p. – [Amstel Klassiek]. – Tekst ontleend aan deel 8 van de Volledige Werken Louis Couperus. Omslag door Karel van Laar.
Dickens, Charles, Oliver Twist. Vertaald uit het Engels door Wim Dielemans, Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 2e druk – paperback, 416p. – [Amstel Klassiek].
Emants, Marcellus, Een nagelaten bekentenis. L.J. Veen, Utrecht / Antwerpen, 1986. 1e druk – paperback, 249p. – [Amstel Klassiek]. – Met een nawoord van Nop Maas
Emants, Marcellus, Monaco. Drie typen. L.J. Veen, Utrecht / Antwerpen, 1984. paperback, 220p. – [Amstel Klassiek / AmstelPaperback].
Emants, Marcellus, Op zee. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1983. 1e druk – paperback, 224p. – [Amstel Klassiek / AmstelPaperback].
Emants, Marcellus, Vijftig. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 1e druk – paperback, 221p. – [Amstel Klassiek].
Emants, Marcellus, Waan. L.J. Veen, Utrecht / Antwerpen, 1986. 1e druk – paperback, 189p. – [Amstel Klassiek].
Heijermans, Herman, Interieurs. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 1e druk – paperback, 175p. – [Amstel Klassiek]. – Bezorgd door Frank Engering Karel van Laar
Hofmannsthal, Hugo von, Een ruiterverhaal en andere vertellingen. Vertaald uit het Duits door Frank Ligtvoet; Reinout Vreijling, Veen, Amsterdam / Antwerpen, 1991. 1e druk – paperback, 112p. – [Amstel Klassiek].
Kneppelhout, J., Verhalen. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1983. 1e druk – paperback, 190p. – [Amstel Klassiek / AmstelPaperback]. – Met een inleidend woord van Frank Engering. Omslag Stephan Saaltink
Lermontow, Michail J., Een held van onze tijd. Vertaald uit het Russisch door Aleida G. Schot, Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 2e druk – paperback, 295p. – [Amstel Klassiek].
Maupassant, Guy de, Het leven van een vrouw. Vertaald uit het Frans door I.E. Prins-Willekes MacDonald, Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1988. 7e druk – paperback, 311p. – [Amstel Klassiek].
Maurik, Justus van, Papieren kinderen. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 1e druk – paperback, 183p. – [Amstel Klassiek].
Multatuli, Duizend en enige hoofdstukken over specialiteiten. Met verklarende voetnoten. L.J. Veen, Amsterdam /Antwerpen, 1991. 1e druk – paperback, 183p. – [Amstel Klassiek].
Multatuli, Max Havelaar. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. 9e druk – paperback, 288p. – [Amstel Klassiek].
Prévost, Abbé, Manon Lescaut en de chevalier Desgrieux. Roman. Vertaald uit het Frans door J.A. Sandfort, Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1984. 2e druk – paperback, 160p. – [Amstel Klassiek / AmstelPaperback]. – Omslag Stephan Saaltink
Zola, Emile, Nana. Vertaald uit het Frans door Johan Fredrik, L.J. Veen, Utrecht / Antwerpen, 1989. 3e druk – paperback, 399p. – [Amstel Klassiek]. – Karel van Laar (omslag)

Naschrift, 1 december 2019:

Tot mijn aangename verrassing kreeg ik eind oktober bericht van een van mijn Twittervrienden, @VWILWIH, eveneens een groot liefhebber van boeken en literatuur. We volgen elkaar al ettelijke jaren. Hij had nog wat voor me, aangezien hij van Couperus inmiddels de volledige set heeft van de Volledige Werken en hij de Amstel-deeltjes dus een beetje “over” had. Die wilde hij me graag schenken. Begin november arriveerden dus nog eens twaalf extra deeltjes in goede staat op ons adres in Maastricht, waarvoor dank!

Hieronder zijn de betreffende deeltjes op een rij gezet. Wonder boven wonder is de overlap klein, en heb ik nu slechts 3 delen dubbelop.

Op 4-11-2019 toegevoegd aan de Bibliotheca Habetsiana
Couperus, Louis, De boeken der kleine zielen. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1988. 5e druk – paperback, 666p. – [Amstel Klassiek]. – Omslag door Karel van Laar
Couperus, Louis, De stille kracht. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1985. paperback, 206p. – [Amstel Klassiek]. – Omslag door Karel van Laar
Couperus, Louis, Eline Vere. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1986. 7e druk – paperback, 448p. – [Amstel Klassiek]. – Omslag door Karel van Laar
Couperus, Louis, Extase. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1989. 14e druk – paperback, 126p. – [Amstel Klassiek]. – Omslagontwerp Karel van Laar. Deze editie heeft geen extra los omslag i.t.t. de 13e druk
Couperus, Louis, Langs lijnen van geleidelijkheid. Veen, Amsterdam / Antwerpen, 1991. 11e druk – paperback, 246p. – [Amstel Klassiek]. – Tekst ontleend aan deel 16 van de Volledige Werken Louis Couperus. Omslag door Karel van Laar
Couperus, Louis, Metamorfose. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1982. paperback, 299p. – [Amstel Klassiek / AmstelPaperback]. – Omslag door Karel van Laar & Stephan Saaltink
Couperus, Louis, Noodlot. Veen, Amsterdam / Antwerpen, 1991. 19e druk – paperback, 140p. – [Amstel Klassiek]. – Tekst ontleend aan deel 4 van de Volledige Werken Louis Couperus. Omslag door Karel van Laar
Couperus, Louis, Psyche – Fidessa. Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1988. 5e druk – paperback, 206p. – [Amstel Klassiek]. – Omslag door Karel van Laar
Couperus, Louis, Reis-impressies. L.J. Veen, Amsterdam / Antwerpen, 1992. 1e druk – paperback, 90p. – [Amstel Klassiek]. – Tekst ontleend aan deel 8 van de Volledige Werken Louis Couperus. Omslag door Karel van Laar
Couperus, Louis, Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan. Veen, Amsterdam / Antwerpen, 1991. 24e druk – paperback, 255p. – [Amstel Klassiek]. – Tekst ontleend aan deel 25 van de Volledige Werken Louis Couperus. Omslag door Karel van Laar
Dostojewski, Fjodor, Arme mensen. Vertaald uit het Russisch door D.P. Peet, Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1987. 5e druk – paperback, 215p. – [Amstel Klassiek]. – Omslag door Karel van Laar
Gogol, Nikolaj, Taras Boeljba. Vertaald uit het Russisch door Marko Fondse, Veen, uitgevers, Utrecht / Antwerpen, 1983. 4e druk – paperback, 224p. – [Amstel Klassiek / AmstelPaperback]. – Omslag door Karel van Laar & Stephan Saaltink

Als ik goed geïnformeerd ben, is mijn verzameling Amstel Klassiek voor de schrijver Couperus compleet geworden. Daarnaast ben ik ook erg blij met de toevoeging van twee Russische schrijvers, die ik in deze uitgave nog niet had.

De foto aan het begin van bovenstaand stuk is daarmee ook verouderd. De complete set ziet er als volgt uit (gegroepeerd op Nederlandse en vertaalde auteurs):